Halı Yıkama Mesleği Kutsaldır

Halı Yıkama Mesleği Kutsaldır

Uykusunda bile halı yıkayan halı yıkamacılar tanıyorum.

Halı yıkama mesleği kutsaldır.

Toplumdaki etkisi yönünden incelersek tıpkı doktorluk gibi, öğretmenlik gibi özel bir meslektir. Sakın bu yazıyı komiklik ya da yalakalık olsun diye yazdığımı düşünmeyin. Sözlerimin güçlü gerekçeleri var.
Bir doktor hastasının iyileşmesine vesile olunca nasıl dua alıyor – hürmet görüyorsa. Bir öğretmen öğrencisinin topluma yararlı bir birey olarak yetişmesine vesile olup toplumdan nasıl takdir görüyorsa. Evet takdir görmelidir ve hürmet hakkıdır. Aynen temizlik sektörüne hizmet veren herkes de işini temiz yapıp daha hijyenik ortamlar oluşmasına vesile olarak toplumun sağlıklı yaşamasına vesile oluyor. Tam da bundan dolayı kutsal bir meslektir halı yıkama mesleği.
Abarttığımı düşünenler varsa hikayeyi iyi dinlesin.

Kirli bir halının başından neler geçiyor?

Bir telefonla kapınıza kadar gelen ve evin havasını birden bire değiştiren halı yıkamacı önce halılarınızı alıp fabrikasına götürüyor. (Evet aynı zamanda fabrikatördür halı yıkama esnafı. Bu konu hakkında daha sonra bir yazı yazacağım.) Evden halıların çıkmasıyla birlikte ev hanımında (özellikle titiz ev hanımlarında) evin dibini köşesini kolaçan edip ne kadar pislik, toz, kir varsa yok etme isteği baş gösteriyor. Bazı pasaklı hanımlar bile komşum eşim dostum görür diye ucundan bir detaylı ev temizline başlıyor. Ta ki yıkanıp hijyenik hale gelmiş, mis gibi kokularla, yeni gibi ambalajlanmış tertemiz halılar eve gelene kadar bu temizlik sürer.
Şimdi soruyorum. Ev hanımı halıları kendisi yıkasa evi temizleyebilecek mi? Hayır. Temizlese bile halılar temiz olacak mı?
Cevap yine ve tabii ki hayır.
Yıkanmış halıların eve girmesiyle birlikte evde bir fengşui* hissedilir. Bu hissin devam etmesi ve halının temiz tutulması adına ev hanımının telkinleri olur. Ev ahalisi de halılara ihtimam gösterir. Vs vs. Bu hikayede görüldüğü üzere halı yıkamacı evinizdeki hijyenin baş aktörüdür.

Son olarak siz halı yıkama ustaları. Mesleğinizi sevin. Bu toplum bir gün size hak ettiğiniz değeri verecektir.

*Feng Şui, “rüzgâr” ve “su” anlamına gelen, doğada var olan yaşam enerjisini, yaşanılan mekânlarda harekete geçirme yöntemlerini gösteren eski bir Çin öğretisidir.

Rıdvan BEKTAŞ